OĞUZ BÜYÜKBERBER & TOBIAS KLEIN - LIVE AT DE ROZE TANKER

Artiest info
Website
facebook
Label : Trytone
Distr. : ToonDist.nl

Al zo’n 20 jaar werken Oğuz Büyükberber en Tobias Klein samen, ze komen respectievelijk uit Turkije en Duitsland maar hun hedendaagse woonstee is Amsterdam. Die langdurige samenwerking heeft wel vruchten afgeworpen zoals goed is te horen op dit live album, hun eerste sinds 7 jaar. Beiden zijn hier alleen te horen op basklarinet, maar de talrijke kleurrijke klanken die ze daaraan ontlokken zijn bijzonder smaakvol. De twee dartelen om elkaar heen met een compleet arsenaal aan melodieën en tempi. Invloeden van Turkse muziek en die uit de Balkan zijn uiteraard te horen gezien de achtergrond van Oğuz, hetgeen duidelijk is te beluisteren in “Crown Shyness” een van de drie improvisaties op dit album.

Het album werd opgenomen in De Roze Bunker in Amsterdam Noord, het was ooit een benzinestation hetgeen nog is te zien aan de bijzondere overkapping, nu is het een culturele studio. Het album begint met de improvisatie “I- June, July or Januari? “ Het begin is wat tumultueus hetgeen luisteraars die niet gewend zijn aan free jazz of avant- garde geluiden, kan afschrikken. Maar even doorbijten en dan genieten van een uitermate spannend en boeiend muzikaal samenspel van deze twee reuzen op de basklarinet. Gezien de souplesse en het schijnbare gemak waarmee beide heren de degens kruisen is het wel duidelijk dat er van te voren het een en ander is afgesproken qua vormgeving en structuur.

Desalniettemin blijft het verbazingwekkend dat hun improvisaties zulke intrigerende muziek kan opleveren, hetgeen mede te danken is aan hun bijzondere technische grappen waarmee ze de meest aparte geluiden tevoorschijn toveren in de vorm van ploffende, piepende en kreunende geluiden. Zo beschreven lijkt het bizar maar het werkt wel degelijk. Zoals gezegd horen we duidelijk Balkanklanken in “II-Crown Shyness”, bezwerende Oosterse klanken beheersen het geluidsbeeld dat de twee oproepen. In “III – What happens if you look up when walking backwards?” is het zoals de titel al voorspelt – alle remmen los en een waar muzikaal duel waar de vonken vanaf vliegen, knap en indrukwekkend.

Zoals eerder gememoreerd, het zal niet ieders “cup of tea” zijn, maar onbevangen luisteren en je mee laten voeren met de knappe improvisaties, dan ontkom je niet aan bewondering van deze aparte staalkaart aan geïmproviseerde klanken.

Jan van Leersum.